Tirit Tarifi

Tirit Tarifi

Yazar -
0 12

Türkiye’de Tirit elenince akla ilk gelen yer Mengen’dir. Tirit kazla yapılır, fakat kazın yağı kızartılarak değil, suyla kaynatılarak çıkartıldığı için son derece hafif ve mide dostu bir yemektir. Sabah erkenden çifte giden karı kocalar bu yemeği yanlarına almak isterler, fakat bu çok mümkün olmaz, çünkü kaz bir ziyafet yemeğidir ve her zaman kesilip pişirilmez. Sabah kaz yiyen öğlene kadar acıkmaz, hazmı kolaydır ve mideye hiçbir rahatsızlık vermez.

Malzemesi

  • 500 gram çiğ kaz yağı
  • 300 gram pişme esnasında çıkan kaz yağı
  • 500 ml su
  • 20 adet gözleme

Tirit Tarifi Yapılışı

Kazın pişme esnasında çıkan yağları ve daha önceden ayrılmış olan çiğ yağları kısık ateşte kızartılarak eritilir, ardından yağın içindeki tortu ve kaz kıkırdakları süzülerek alınır. Kaynamış su ilave edilir ve kaynatmaya devam edilir. Yufkalar üçgen kesilir ve hazırlanır. Bir ucundan tutulan yufka, kaynayan kaz yağına ters düz edilerek bandırılır ve bir kevgir üzerine alınır. Bu işlemi en fazla 8-9 yufkayı üst üste koyarak yapabilirsiniz. Öbeklerin üzerine daha fazla yufka konmaz. Bu sayede çabuk soğur ve yapışmaları önlenir. Yağdaki su miktarı azaldığında sesi artar ve sıçramaya başlar, işte bu esnada biraz daha su ekleyin ve bu işlemin sonuna kadar bu dengeyi koruyun.

Benzer tarifler

tereyağında yumurta tarifi

0 47
elma reçeli tarifi

0 25
kahvaltılık krep tarifi

0 38